Учени: "Лекарството за превенция на ХИВ е 100% ефективно"

Американски учени са провели серия от насърчаващи практически проби, показващи ефикасността на единственото лекарство за превенция на ХИВ инфекция. В проучване, продължило две години и половина, нито един от участниците в него не се е заразил след приемане на хапче, наречено Truvada като ежедневна профилактика.

Според вестник "Вашингтон пост", в изследванията, провеждани от Kaiser Permanente Health Care са участвали повече от 600 души от високорискови групи, повечето от които мъже, които правят секс с мъже. Според учените, тези лица са били здрави започвайки участието си в изследването и са били подложени на ежедневно лечение с хапче, наречено Truvada като форма на предекспозиционна профилактика. Таблетката е пусната през 2012 г. и оттогава генерира едновременно противоречия и нови надежди.

Центровете за контрол и превенция на заболяванията гарантират, че рискът от заразяване с ХИВ се намалява с до 92 процента, когато лекарството се приема последователно, но е много по-малко ефективно, когато се приема периодично. Проучване във Великобритания с участието на мъже, които правят секс с мъже, доказва намален с 86 процента риск от инфекция на доброволците.

Според резултатите от проучването, продължило две години и половина и публикувани в списание Clinical Infectious Diseases, нито един от участниците не е бил заразен с вируса на СПИН, ако е вземал лекарството всеки ден.

Станете почитател на Класа