Саудитска Арабия понижава цената на петрола за САЩ и Европа през октомври

Саудитска Арабия реши да намали от следващия октомври цените на петрола за клиенти от САЩ и Северозападна Европа. Държавната петролна компания Saudi Aramco казва, че плановете се дължат на спада в търсенето на петрол в тези региони.

По-специално, Саудитски петрол за САЩ и европейските купувачи ще има понижение от 0.5 до 0.95 долара за барел, в сравнение със стойността през септември, съобщава Bloomberg. С това, най-евтин ще бъде тежкият суров петрол, който от октомври ще бъде със $ 7.35 по-евтин от средната цена на марката Brent.

За купувачи от САЩ марките Arab Light и Heavy ще се продават по-евтино с 0.5 до 0.55долара. Тази политика на Саудитската държавна петролна компания се обяснява с намаляването на търсенето на петрол в заводите на САЩ, което е паднала под нивата на 2014 за първи път от март насам.

В допълнение, Saudi Aramco леко намалява цените за азиатските клиенти. По този начин, официалната продажна цена на суровия петрол марка Arab Light ще спадне с 0,1 $ за барел, а марката Arab Medium ще има отстъпка 0.5 до 1.3 $ за барел.

Станете почитател на Класа