Австрия и Германия отварят пътя на хиляди бежанци в Унгария

Германия и Австрия като извънредна мярка разрешават влизането и / или преминаването на стотици хиляди бежанци от страни в конфликт, насочващи се от Унгария към австрийската граница.
Новината съобщи самият австрийски федерален канцлер Вернер Файман, след като говори с унгарския си колега Виктор Орбан и получи одобрението на германското правителство.

В същото време, Виена и Берлин очакват Будапеща да изпълни европейските си задължения, включително споразумението от Дъблин, че отговорността за бежанец е на първата страна от ЕС, в която влезе на търсещия убежище. Около 2000 бежанци са пристигнали тази събота сутрин до австрийската граница от съседна Унгария, предаде агенция Ройтерс.

Австрийската полиция очаква броя на разселените лица да се удвои през деня. Този петък унгарските власти организираха коридор от Будапеща до австрийската граница, чрез ангажиране на повече от сто автобуси за транспортиране на бежанците.
От началото на тази година, повече от 350 000 души, които се опитват да се измъкнат от бедността или конфликтите в Близкия изток и Северна Африка, са пресекли Средиземно море към Европа. Повече от 2600 са починали по време на това пътуване, според Международната организация по миграция.

Станете почитател на Класа