Пекин тайно строи два самолетоносача

Китай строи два самолетоносача с водоизместимост около 60 хиляди тона, според нов доклад на Министерството на отбраната на Тайван.
Документът за който съобщава Reuters, посветен на оценка на възможностите на Китайската народна армия, информира че един от корабите се строи в Шанхай, а другият - в североизточния град Далиан. В доклада не се предоставят подробности относно сроковете за изграждане.
И двата самолетоносача ще имат същия размер като единственият засега в експлоатация - Ляонин, чийто корпус е построен от Съветския съюз.

Въпреки, че малко се знае за това дали има такава тайна програма, на няколко пъти китайските власти не са отрекли категорично пред чуждестранни наблюдатели съществуването на проекти за изграждане на нови самолетоносачи.

Говорител на Министерството на отбраната на Тайван казва, че докладът се основава на информация, получена чрез военното разузнаване.

Тайванските разузнавателните агенции следят отблизо развитието на военните в Китай, като имат предвид, че Пекин никога не се е отказал от възможността да използва сила, за да поеме контрола на острова - самоуправляваща се територия от 1949 г., когато обявява независимост.

Станете почитател на Класа