Защо имигрантите не бягат към богатите страни от Персийския залив?

Хората бягат от въоръжени конфликти или бедността в Близкия Изток, но предпочитат да търсят убежище в Европа, а не в развитите страни от Персийския залив, който се намира по-близо до родината им.

"Богатите страни в Персийския залив поддържат строги имиграционни квоти почти без да предлагат социални помощи на имигрантите", каза Анатоли Несмян, политолог и експерт по Сирия и Близкия изток.
"Правилата на престой са много строги, така че за всяко престъпление, дори и незначително, органите изхвърлят чужденците от страната. В допълнение, няма социални ползи за имигрантите там. Или работите или сте се изхвърлен", каза той.

Официално разселените могат да поискат работни визи за Персийския залив, съобщава Би Би Си. "Но процесът е скъп и много страни от Персийския залив имат строги ограничения, които пречат на получаване на разрешения за сирийците", каза експертът.Следователно, единствената възможност да влезете в тези страни е да имате семейство, живеещо там.

По отношение на заетостта, страни като Кувейт, Саудитска Арабия, Катар и ОАЕ предпочитат трудови имигранти от Югоизточна Азия и Индия за работа с високо ниво на умение.

През 2012 г., Кувейт съобщи за официална стратегия за намаляване на един милион души на броя на чуждестранните работници в емирството през следващите десет години.

Станете почитател на Класа