Какво всъщност искаше да покаже Пекин?

Китайският държавен и партиен лидер видимо се наслаждаваше на бляскавите военни почести, които приемаше по време на парада. Това самоизтъкване обаче едва ли се е харесало на собствения му политически елит.


Трябваше да минат 70 години, докато управляващите в Китай решат, че са длъжни по тържествен начин да отбележат „своята победа" над Япония през Втората световна война. Всъщност гигантското военно шоу нямаше почти никаква връзка с историческото минало. Годишнината от капитулацията на Япония бе добър претекст за Пекин да демонстрира не само на днешна Япония, но и на нейния най-голям съюзник САЩ, че с Китай никой не бива да се шегува. Подобни намерения, всъщност, така или иначе не е имало.
Но във времена на засилваща се икономическа несигурност, властниците в Пекин очевидно смятат, че могат да извлекат вътрешнополитически ползи, ако демонстрират мощта и величието на своята родина. Ползата за държавния и правителствен ръководител Си Цзинпин беше съвсем конкретна – тя му даде възможност да покаже, че властта му е непоклатима.
Подобни демонстрации обаче едва ли са по вкуса на китайския елит, който от десетилетия насам е приучван да залага на колективния принцип в управлението. Някой ден Си може и да съжалява за това си самоизтъкване. Демонстрирането на сила е нещо, което го умеят и останалите членове на китайското ръководство.


Петер Щурм - "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг"
www.faz.net
Всички права запазени! Frankfurter Allgemeine Zeitung, Frankfurt am Main

 

DW

Станете почитател на Класа