The National Interest: Германската армия се разпада

Способността за бойна готовност на въоръжените сили на Германия, по-рано една от най-големите и най-добре оборудвани в света, е сериозно повредена от бюджетните съкращения, заяви The National Interest.

След обединението на Източна и Западната част, Германия непрекъснато е орязвала военните разходи. Тя е намалила своя арсенал от кораби, самолети и превозни средства със 75 процента. Германия в момента харчи за отбрана 1,2% от БВП, което е под 2 процента, препоръчани от НАТО.

Списанието описва основните проблеми, пред които са изправени днес въоръжените сили на Германия:
Берлин е отменила голяма покупка на Eurofighter Typhoon и има днес само 109 самолета от този тип. Липсата на резервни части през 2014 доведе там, че само 42 самолета бяха в бойна готовност. В допълнение, Германия е намалила наполовина полетите, за да се предотврати износването.
Липсата на финансиране също е засегнало бойните самолети Tornado През 2014 г. само 38 самолета от този всичките 89 бяха готови за мисии.
Военните съкращения са причинили намаляване броя на танкове Leopard II от 2000 до само 225 единици.
По време на военните учения на НАТО в Норвегия през февруари миналата година, 371 батальон на германския механизирана пехота, част от силите на НАТО за бързо реагиране, страдал от липсата на оръжие и войници трябваше да използват метли за симулиране на бой.
Според медията, сегашната ситуация на германските въоръжени сили поражда съмнения, че Германия е в състояние да изпълни задълженията си към НАТО.

Станете почитател на Класа