САЩ имат две военни бази в Северен Ирак

Бадр, най-влиятелната група от шиитските милиции в Ирак, разкри че САЩ имат две военни бази в Северен Ирак. Така каза командирът на въоръжените отряди на групата, Моин Каземи пред информационна агенция Фарс (FNA).

"Едната е край Мосул, а другата на териториите на правителството на Кюрдистан, въпреки че никой не знае истинската цел, за която са установени двете бази", заяви лидерът на милицията. По негови данни, американските военни, разположени в двете бази, имат контакти с кюрдските служители и военни командири.

Каземи каза, че народните и племенните милиции в Ирак са в състояние да възстановят страната и да експулсират на Ислямска държава без никаква намеса от чужбина, най-вече на американските войски. Той сподели мнението на иракски официален служител, цитиран от същата агенция, че американските военни съветници губят време, опитвайки се да разубедят иракските сили за извършване на определени операции, които по тяхно мнение не правят нищо, за да постигнат победа срещу екстремистите.

Информация относно връщането на американските войски в изоставените бази в окупиран Ирак след инвазията през 2003 г. се появи за първи път в медиите през октомври миналата година. Пентагонът започна инсталирането на база на 50 км северно от Ербил в Иракски Кюрдистaн.

Станете почитател на Класа