Идентифицираха причинителя на Алцхаймер

Екип от канадски учени е направил пробив в изследванията на болестта на Алцхаймер, който ще доведе до разработването на ефективни методи за лечение на това заболяване в бъдеще.

Първоначално изследователите от университета в Монреал (Канада), фокусирали усилията си върху въпроса защо стволовите клетки на мозъка, които обикновено помагат за ремонт на увреждания на мозъка, не реагират при болестта на Алцхаймер. Изненадата им била голяма, когато са намерили капки мазнина в близост до стволовите клетки в мозъка на хора, страдащи от това заболяване, съобщава "Medical News".

Те определили природата на мазнините, идентифицирани като триглицериди обогатени със специфични мастни киселини. "Тези мастни киселини се произвеждат от мозъка и се натрупват малко по малко докато стареенето прогресира. Процесът е значително ускорен при наличие на гени, които предразполагат към болестта на Алцхаймер", обясниха авторите на изследването.

Счита се, че тези капки мазнина не са следствие, а по-скоро причина или ускорител на заболяването. Този забележителен пробив отваря възможността за намиране на лечение или за свеждане до минимум на развитието на болестта на Алцхаймер. Инхибитори срещу метаболитни заболявания като затлъстяването са показали, че са в състояние да блокират ензима, който произвежда тези мастни киселини и спира натрупването им.

Станете почитател на Класа