Автомобил, вечен като слънцето

Австралийска компания създаде спортен автомобил, който е кръстен Immortus, а първата версия ще бъде представена в края на годината. Той работи само със слънчева енергия и, както бе обещано, ще бъде в състояние да работи постоянно при определени условия.

The Immortus е кола за двама души, създадена от EVX Ventures - "старт-ъп" компания базирана в Мелбърн, Австралия. Колата съдържа слънчеви панели с площ от 8 квадратни метра и разполага с литиево-йонна батерия за съхранение на енергия между 10 киловатчаса, съобщава порталът IFLScience. Компанията отбелязва, че колата тежи 500-700 килограма и може да оперира само със слънчева енергия.

Според изпълнителния директор, Бари Нгуен, спортната кола е изключително аеродинамична и има "очарователен и елегантен" външен вид. Използвайки комбинация от батерия и слънчева енергия, автомобилът е в състояние да достигне до 160 километра в час. Ако използва само слънчевата енергия може да достигне 80 километра в час.

Въпреки това, най-забележително е обещанието на създателите, които казват, че колата може да работи постоянно, захранвана само със слънчева енергия. На теория, това би било възможно, ако колата не превишава скоростта от 60 километра в час и слънцето грее непрекъснато.

EVX планира да пусне тестова версия на колата си в Лас Вегас през ноември, а да представи пълната версия в края на 2016 г. След като стартира, се очаква, че колата ще се продава за приблизително $ 370 000.

Станете почитател на Класа