Асандж посъветвал Сноудън да избяга в Русия

Основателят на Уикилийкс Джулиан Асандж, може да е изиграл роля в решението на Едуард Сноудън да отиде в Русия.

Асандж твърди, че именно той посъветвал Сноудън да потърси убежище в Москва, вместо в Латинска Америка, защото според него "има значителен риск, да бъде отвлечен и вероятно убит в Латинска Америка по заповед на ЦРУ." подчерта Асандж в интервю за The Times.

Според Асандж, бившият агент на НСА "е добре запознат с обрата на ситуацията ако вземе решение да търси убежище в Русия." Сноудън, който получи разрешение за пребиваване от Русия за срок от три години, считано от 1 август 2014 г., е изправен пред няколко обвинения, включително за шпионаж и кражба на държавно имущество, за което може да бъде осъден на 30 години затвор ако се върне в Съединените щати.

В интервюто Асандж също коментира политиките на Вашингтон, по-специално заседанията на Белия дом по време на които, според него, Барак Обама одобрява списъци на целите за въздушни удари: "В САЩ всеки вторник Обама решава, кой ще живее и кой да умре, според секретен закон."

Експертът по компютри Джулиан Асанж живее в Еквадорското посолство в Лондон от 2012 г. Асандж не е обвинен в престъпление, но е издирван за разпит в Швеция във връзка с твърдения за сексуално насилие.

Станете почитател на Класа