Какво би станало, ако хвърлим атомна бомба във вулкан?

Вулканът е геоложка формация на повърхността на Земята, изпълнена с лава, която изхвърля пепел и лава, натрупвайки много налягане. A ядрената бомба е експлозивно оръжие, създадено от човека и предназначено за унищожаване и хаос. Но какво ще стане, ако едно от най-разрушителните човешки творения, се комбинира с природата?

Робин Андрюс, вулканолог от Университета в Отаго в Нова Зеландия, разказва какво ще се случи, ако атомна бомба бъде хвърлена в вулкан. Всъщност, нищо особено: бомбата ще се стопи в магмата без да започва ядрена реакция.

Експертът твърди, че за да сепредизвика ядрена реакция трябва да се детонира бомбата над гърлото на вулкана, което ще предизвика незначителна експлозия. Ако това е стратовулкан (конусообразен вулкан), най-вероятно няма да предизвика изригване. Радиусът на взрива на бомбата е твърде малък, за да достигне камерата под налягане от магма.

Истинско унищожение ще се случи, ако бомбата бъде някак транспортирана до камерата с магма на 1-10 км под земята. Магмата е в полу-твърдо, полу-течно състояние, но след взрива бързо ще заври.

"Ще се нагрее толкова бързо, че ще се превърне в пара и ще се получи огромен хемоцианин ", казва Робин Andrews.
Бомбата ще смеси местната магма, скали и пръст с радиоактивни частици в камерата, докато се трупа огромно налягане. В този случай опасна и смъртоносна няма да е лавата, а пепелта изхвърлена от вулкана, тъй като ще бъде радиоактивна, което води до риск от замърсяване в дългосрочен план.

Станете почитател на Класа