Коя ще бъде третата ядрена сила през следващите години?

Въпреки усилията на международната общност за ограничаване на разпространението на ядрено оръжие, няколко страни развиват и подобряват своите възможности в тази област. Коя нация е толкова активна, че може да има на разположение през следващите години повече ядрени оръжия от всяка друга страна в света, с изключение на Русия и САЩ?
Пакистан бързо разширява ядрените си възможности "от страх пред съперника" Индия и надминава Ню Делхи в разработването на ядрени бойни глави (120 срещу 100), гласи съвместния доклад на Фондацията Карнеги и на Стимсън център (USA), цитиран от The Washington Post.

Според документа, през следващите години Пакистан ще расте драматично в това отношение, тъй като разполага с голямо количество високообогатен уран. По този начин, Исламабад може да изгради около 20 ядрени бойни глави годишно и може да натрупа до общо 350 през следващите 10 години, изпреварвайки Франция (300 бойни глави) като трета атомна сила.

Точно сега ядреният арсенал на Пакистан е шестият в света след Русия, САЩ, Франция, Китай и Великобритания, преди Индия, Северна Корея и евентуално Израел (държавата официално не е призната за ядрена сила, въпреки че международната общност смята, че разполага с подобни оръжия). Въпреки това, нито една държава не би била в състояние да надмине в близко бъдеще САЩ и Русия, които имат 90% от всички ядрени оръжия в света.

Станете почитател на Класа