Китай се готви да разработи най-бързият самолет в света

Ако сведенията са верни, Китай може да създаде най-бързия самолет в света, който да изпревари легендарния SR-71 на САЩ. Въпреки че SR-71 е изведен от експлоатация преди няколко години, развитието на такъв самолет ще осигури важни предимства за Китай.

Китай планира да разработи правопоточен турбовитлов двигател собствено производство, публикува списание The National Inretest цитирайки китайски медии. Един такъв двигател, поне на теория, би могъл да бъде по-бърз от легендарния SR-71 на САЩ.
Подразделението за двигатели на фирма AVIC Qingan за аеронавтика и космонавтика съобщи за напредък в няколко различни проекти, което породи спекулации, че Китай се готви да разработи въздухоплавателно средство със скорост по-голяма от тази на SR-71 US

Един от проектите, е за развитието на първия с комбиниран цикъл турбовитлов правопоточен двигател за самолети. Описанието на този двигател предполага, че той е нещо като променливия цикъл на Pratt & Whitney J58, използван в самолетите SR-71. Друга близък до ВВС източник съобщи, че това е етап от проект за разработване на свръхзвуков безпилотен самолет, който в момента се подготвя в национален изследователски институт.

Въпреки че SR-71 е пенсиониран в САЩ от години, в случая с Китай развитието на този капацитет може да има много функции. Първо, всеки напредък в местното производство на двигатели ще бъде голяма стъпка за китайските производители. Друг важен фактор е престижа, свързан с развитието на въздухоплавателно средство, което е в състояние да отнеме короната за скорост от САЩ.

Станете почитател на Класа