Американците живеят в "Матрицата" и обвиняват всички, освен себе си

Американците живеят в един фантастичен свят от типа на " Матрицата ", в който не са виновни за нищо, нито за срива на борсите, нито за нахлуването на бежанци в Европа, нито за другите проблеми, а налагат вината върху някой друг. Този път за САЩ Китай е виновен за финансовата криза, счита икономическият екс-помощник на президента Роналд Рейгън, Пол Крейг Робъртс, в статията си, озаглавена "Къде е Neo, когато имаме нужда от него?".

Робъртс, с ирония отбелязва, че настоящата криза според Съединените щати "не се дължи на излишната ликвидност, създадена с подкрепата на Федералния резерв, нито на факта, че компаниите използват собствените си печалби, за да изкупуват обратно акциите си, създавайки по този начин изкуствено търсене, нито се дължи на пониженото търсене на стоки, нито пък е заради слабата икономика".

Вместо да се обръща внимание на собствените си проблеми, САЩ предпочитат да обвиняват Китай за всички грехове, казва Пол Крейг Робъртс.

"Защо една лека корекция на юана спрямо долара насърчи спада в САЩ и на европейските фондови пазари?" пита авторът. Според него, този фактор не оказва значително влияние върху икономиката на САЩ. "Но фактите не означават нищо за корумпираните медии в САЩ. Те лъжат, за да оцелеят", казва той.

В допълнение, Пол Крейг Робъртс отбелязва, че Съединените щати са косвено отговорни за факта, че Европа преживява наплив на бежанци от седем страни, в които американците са нахлули или бомбардирали в различни моменти в съвременната история.

Станете почитател на Класа