Диамaнти за всеки? Вече се произвеждат в микровълновата

В момента възниква нов пазар за производството на лабораторни диаманти, които могат да бъдат отличени от естествените само с помощта на специални уреди. Въпреки малкия размер на пазара днес, експертите прогнозират бърз растеж през следващото десетилетие.

За разлика от имитациите като циркония, произвежданите сега в лаборатории диаманти имат същите физически характеристики и химически състав като традиционните камъни, изкопани в мините, съобщава Bloomberg.

Процесът включва поставянето на парче въглерод в микровълнова камера с метан или друг газ, съдържащ въглерод и след това прегряване до превръщането му в кълбо плазма. По този начин, се създават частици, кристализиращи в диаманти, процес, който отнема около 10 седмици.

Технологията е толкова напреднала, че експертите се нуждаят от специална машина, за да отличат традиционния диамант от синтезирания.

Въпреки че изкуствените диаманти заемат само малка част от световния пазар с обем 80,000 милиона долара, търсенето се увеличава, като купувачите търсят по-евтини и свободни от етична стигма камъни - правозащитни групи са популяризирали термина "кървави диаманти", за да привлекат внимание към ролята, която диамантите играят в ескалацията на конфликти в Африка.

Диаманти от този тип започват да се продават в магазини като Walmart или Helzberg Diamonds. Въпреки това, компаниите, които доминират на пазара за природни бижута все още не считат тази нова индустрия за сериозна заплаха.

Миналата година, са били произведени само около 360 000 карата изкуствени диаманти, в сравнение със 146 милиона карата естествени .

Станете почитател на Класа