Защо Китай се отървава от американски съкровищни бонове?

Китай трескаво намалява своите запаси от американски съкровищни бонове, за да получи достатъчно долари за поддържане на юана на фона на девалвацията претърпяна преди две седмици, твърдят източници, запознати с въпроса. Въпреки това, китайското правителство не потвърди тази информация.

Според източник, цитиран от Bloomberg, който отказва да бъде идентифициран, Китай продава своите резерви директно или чрез агенти в Белгия и Швейцария. Азиатският гигант вече уведоми за продажбите властите в САЩ, но не е съобщена големината им, казва друг източник. Въпреки това, Народната банка на Китай и посолството на САЩ в Пекин не отговориха на исканията за коментар.

"Продавайки съкровищни бонове, за да подкрепи националната си валута, Китай предотввратява по-нататъшният им спад, въпреки че бяхме свидетели на рязък спад на фондовия пазар," каза пред Bloomberg Дейвид Ву, глобален директор в Банк ъв Америка. "Китай има пряко влияние върху световните пазари чрез лихвите в САЩ", каза Ву.

Народната банка на Китай е продала свои резервни активи, включително съкровищни бонове, за най-малко 106 000 милиона долара през последните две седмици, по оценката на компанията за финансови услуги Societe Generale SA.

Станете почитател на Класа