Радиоактивно: вещи наМария Кюри недосегаеми за 1500 години

Мария Кюри, известна като "майката на съвременната физика", почина през 1934 г., от апластична анемия, рядко заболяване на кръвта, свързано с високи нива на експозиция на прочутите си открития – радиоактивните елементи полоний и радий. Нов доклад посочва, че ще отнеме още 1500 години докато се намали радиоактивността от вещите на учения.

Кюри, единствената жена, която спечели Нобелова награда в две различни области - физика и химия, популяризира изследванията на френския физик Анри Бекерел, който през 1896 година открива, че елементът уран излъчва радиоактивни лъчи.

Въпреки това, след повече от 100 години, голяма част от личните вещи на Кюри, включително дрехи, мебели, книги и лабораторни бележки, остават замърсени с радиация, според The Christian Science Monitor.

Смятани за национално и научно богатства, лабораторните тетрадки на Кюри се съхраняват в кутии, облицовани с олово в Националната библиотека на Франция в Париж.

Библиотеката дава възможност на посетителите да видят ръкописите на учения, но след подписването на отказ от отговорност и използване на предпазни средства, тъй като обектите са замърсени с радий-226, който има период на полуразпад от 1600 година.

Тъй като вещите Кюри са облъчени преди над 100 години, трябва да чакаме още 1500 години, за да бъде елиминирано половината ниво на радиоактивност.

Тялото на Кюри също било замърсено с радиация и затова е поставено в ковчег, облицован с приблизително един инч олово. Мария Кюри и съпругът й, Пиер Кюри, са погребани в Пантеона в Париж, мавзолей във френската столица, където почиват останките на изтъкнати граждани.

Станете почитател на Класа