Патриот на маса се познава!

Преди време виното от Молдова изведнъж стана опасно за здравето на руснаците. Днес пък храните от ЕС в никакъв случай не бива да присъстват на масата им. Мили руснаци, заредете се с търпение и свиквайте с "родното"!

 

Знае ли някой от вас какво означава абревиатурата "Роспотребнадзор"? Федерална служба за надзор в сферата на правата на потребителите и благополучието на човека. Дори и Джордж Оруел не би могъл да измисли по-добро име. В Русия борбата за благополучието на гражданите се води във всички сфери. Днес на мушката са сиренето и плодовете от ЕС, утре ще дойде ред на препарата за почистване "Fairy". А вдругиден? Може би всичко?
Още през 2006 година, когато грузинските и молдовските вина изведнъж се превърнаха в опасни за здравето на руснаците, стана ясно, че "Роспотребнадзор", подобно на "Газпром", е външнополитическо ведомство. С помощта на тази служба се оказва натиск върху държави, които с нещо не са угодили на Кремъл. Натискът може да се прояви например под следната форма: да се забрани вноса на една,или друга стока.
Под ударите на "Роспотребнадзор" попадат и фирми, които отдавна са започнали свое производство и в самата Русия. Такъв беше и случаят с компанията "Procter&Gamble", произвеждаща почистващия препарат "Fairy". В Русия той просто беше забранен. При това няма как някой независим контролен орган да прецени дали тези забрани са обосновани. Такъв просто не съществува!

 

8


Тактиката на Русия
Борбата със стоките на западни фирми стана символ на днешната епоха. При това тя се превърна в нещо повече от опит за оказване на натиск върху чуждестранните фирми с надеждата, че те ще убедят своите правителства да отслабят санкциите срещу Русия. Дори и най-големите оптимисти в Кремъл надали се надяват, че симпатизиращото на Москва италианско правителство ще се откаже от общата политика на ЕС и едностранно ще отмени санкциите. Миналата година съществуваше подобна илюзия, но сега и тя се изпари.
Тук вече става дума за нещо повече: всичките руски забрани и унищожаване на вносни хранителни продукти са един вид опит да бъдат убедени американците и европейците, че Кремъл не са поддава на натиск и е готов да пожертва дори интересите на руските потребители. Репортажите на държавната телевизия за изгарянето на контрабандни стоки изпращат сигнал и до руските потребителите - преди всичко в големите градове. Той гласи нещо от рода на: "Конфронтацията с ЕС и САЩ е сериозна и ще продължи дълго. Свиквайте! А още по-добре я поддържайте!"
В Русия има немалко бедни хора. Децата и до днес там се учат да не оставят нищо в чиниите. На този фон надали би трябвало да има поддръжници на идеята за изгаряне на качествени сирена и плодове. Нагласата в Русия обаче е друга.
Първо: най-бедният слой от населението купува така или иначе само най-евтиното и едва ли се безпокои за страданията на столичните жители, свикнали да похапват скъпи западноевропейски продукти. Никак не е сложно да убедиш тези хора, че унищожаваш "контрабандата за богаташите". Второ: повечето руснаци както и преди са убедени, че чуждестранният внос е само "химия", а родните продукти са качествени, защото са "натурални".

Свиквайте с родните продукти!
В Русия обаче твърде малко хора знаят, че европейският контрол за качеството на хранителните продуктите е строг. Надали знаят и това, че голяма част от произвежданите в родината им храни се изготвят с вносни съставки. В епохата на глобализацията понятието "родни продукти" е много относително.
Патриотизмът в сферата на хранителните продукти върви ръка за ръка с протекционизма. Лобистите в руския бизнес активно използват лозунги за бората срещу контрабандата и заместване на вноса. Те се надяват поне да отслабят западните конкуренти, ако не успеят да ги отстранят изцяло от пазара. Лоялността спрямо "линията на партията" е свързана с надеждата за получаване на държавни субсидии.
Може би тази кампания ще продължи дълго. Поне докато Кремъл не промени външнополитическия си курс. А дотогава руските потребители ще трябва да се запасят с много търпение. Ще им се наложи и да свикнат да похапват по-обикновени продукти и да престанат да бъдат претенциозни. Те трябва да повярват, че "Роспотребнадзор" се грижи за тяхното благополучие повече, отколоко самите те.
DW

Станете почитател на Класа