Част от Виетнам, принадлежала на Испания до ХХ век

Един красив парк в Хошимин (бивш Сайгон) във Виетнам, е бил испанска територия от края на деветнадесети век до 1922 г., когато се връща към Франция.

Паркът от 4000 квадратни метра, е подарък от Франция за Испания заради помощта на испанското правителство в завладяването на южната част на Виетнам Кочинчина през 1858 г.
Никой не знае причината, поради която френската администрация си възстановява парка през 1922 г. Тим Долинг, автор на книгата "Проучи Хо Ши Мин сити" счита, че испанското правителство не е имало интерес към този прекрасен парк.

"Испания не го е поддържала в добро състояние, Франция си го връща и го превърща в обществена градина. Испанските власти не са определили дори кой да го управлява, предполагам, че не са се интересували", казва авторът.

Паркът в Хошимин не е единствената територия, притежавана от Испания в бивш Индокитай. Има и индикации за испанското присъствие в Дананг, най-големият пристанищен град в централната и южната част Виетнам, където има френско-испанско гробище.

Станете почитател на Класа