Нова теория на Хокинг: "Черните дупки не са толкова черни "

Стивън Хокинг казва, че може да е решил проблема, който смущава астрофизика в продължение на 40 години: парадоксът на загуба на информация. На неотдавнашна конференция, ученият е представил нова идея за това как информацията може да избяга от черни дупки.

"Посланието е, че черните дупки не са толкова черни", каза Хокинг на пресконференция във вторник в Кралския технологичен институт в Стокхолм, Швеция. " Нещата могат да излязат от черната дупка навън и евентуално в друга вселена".

В продължение на десетилетия учените са се опитали да разберат какво се случва с информацията, свързана със смъртта на една звезда, която образува черна дупка. Те знаят, че нищо, дори светлината, не може да избяга от там, поради интензивното гравитационно привличане. И докато квантовата механика твърди, че информацията не може да бъде унищожена, общата теория на относителността твърди, че тя трябва да бъде, което води до информационен парадокс.

През 2004 г. Хокинг предположи за първи път, че информацията в действителност може да избяга от черна дупка, но му отне години, за да разбере как това се случва. "Аз преподлагам, че информацията не се съхранява вътре в черната дупка, както се очакваше, но в нейните граници, в хоризонта на събитията, от където информацията може да избяга", каза експертът по време на неотдавнашната конференция.

Ключът към тази теория е радиацията: Хокинг казва, че тя може да "събира" информация и да се премести отвъд хоризонта на събитията. Проблемът е, че тази информация е безполезна. "Информацията за входящите частици се връща, но в един хаотичен и безполезен вид. Това води до информационен парадокс. За всички практически цели, информацията се губи", каза той.

Станете почитател на Класа