САЩ за първи път ще разположат F-22 в Европа

САЩ засилват военното си присъствие в Европа с изтребители F-22 стелт, използвани срещу ислямската държава. Това ще бъде първото разполагане на тези самолети в региона, заяви в понеделник министърът на Военновъздушните сили на САЩ, Дебора Джеймс, според Ройтерс. Министърът не уточни колко самолети, в кои страни ще бъдат транспортирани и кога.

Изпращане на изтребителите е отговор на призива на министъра на отбраната на САЩ Аштън Картър, за "твърд и балансиран подход" към Русия, каза Джеймс. Разполагането на изтребители в Европа ще позволи на американските пилоти да се обучават заедно с пилотите на НАТО и да тестват дали F-22 са съвместими с европейските Eurofighter Typhoon "да комуникират и да воюват заедно."

F-22 стелт изтребители бяха приети от Военновъздушните сили на САЩ през 2005 г. Те бяха тествани в битка за първи път срещу ислямската държава. САЩ вече са разположили тези самолети в Япония и Южна Корея.

През юни руският заместник-министър на отбраната Анатоли Антонов, реагира на първите доклади относно евентуалното разполагане на F-22 в Европа, като гарантира, че в този случай Русия ще реагира "правилно и в зависимост от това какъв тип заплаха е повдигната срещу националната сигурност на Русия."

Станете почитател на Класа