Лавров: "Русия и Китай имат междудържавни отношения от нов тип"

Москва и Пекин са стратегически партньори и потенциалът на сътрудничеството им "е неизчерпаем" заяви, руският външен министър Сергей Лавров. Според него, двете страни развиват "нов тип междудържавни отношения".

Русия и Китай имат много близки позиции по ключовите въпроси на днешния ден. И двете държави се застъпват за нов полицентричен световен ред, основан на международното право относно самоопределението на народите, посочи руският външен министър в статия за вестник Газета Российская. "Всъщност това е нов тип междудържавни отношения, модел на сътрудничеството за ХХ! век", каза той.

За него сътрудничеството между Москва и Пекин не се ограничава до двустранните отношения, но и допринася за поддържането на международната стабилност. На първо място, двете страни са обединили усилията си, "за да се противопоставят активно на опитите да се налага волята над други суверенни държави, на едностранното налагане на санкции и практиките на двойни стандарти".

"Съдбата на света не може да се определя от една единствена държава или от една малка група от държави. Бомбардирането на Югославия, окупацията на Ирак, хаосът в Либия и братоубийствената война в Украйна са ясно доказателство за трагичните последици от желанието да се завладее и поддържа на всяка цена световното господство и налагане на собственото мнение и ценности на други държави" подчерта Лавров.

Сегашната ситуация в света е изключително бурна и за да се избегнат сериозни грешки в бъдеще трябва да се помнят "уроците от миналото", заяви руският външен министър. "Днес ние сме изправени пред изрични опити за фалшифициране историята на Втората световна война, да се изравнят жертви и палачи. Това разтърсва основите на съвременния световен ред, предвиден в Устава на ООН", каза той.

Преди 70 години, членове на коалицията срещу Хитлер успяват да забравят своите индивидуални амбиции, обединени срещу общия враг и престъпната му идеология. Този дух на единство и уроците на Втората световна война потвърждават, че търсенето на ефективни отговори пред сериозните заплахи пред човечеството в момента няма друга алтернатива, освен да "работим заедно", каза той.

Станете почитател на Класа