Никой не говори за паметника, който Русия подари на САЩ

Статуята „Сълза" в памет на жертвите на терористичния атентат от 11 септември 2001 г. е подарък от Русия за САЩ и се намира в гр. Байон, на 10 км югозападно от центъра на Ню Йорк.
Автор на паметника е Зураб Церетели – президент на Руската художествена академия от 1997 г. Монументът представлява небостъргач, пропукан през средата, а в процепа е поставена огромна сълза, конструкцията е висока 30 м и тежи 175 тона. В основата му на плочи от блестящ черен мрамор са гравирани имената на всички загинали. Паметникът е поставен през залива срещу местоположението на Кулите-близнаци, на площадка, гледаща към Манхатън, но която – случайно ли - не може да бъде достигната от всеки. Преди нея има ограда, полицейски кордон към терминала за круизни кораби, а оттам се продължава към базата на ВМФ на САЩ, за достъп до която е нужно специално разрешение. „Можете да видите паметника от катер или от прозореца на самолет или хеликоптер", вежливо казва един от полицаите на входа към пристанището. Около 50 млн. души посещават Ню Йорк всяка година и над 8 млн. души живеят там, но сякаш никой не е чувал за „Сълза"-та. Паметникът е слабо известен дори и сред местните жители в Байон!
По повод полагането на основният камък на монумента, руският президент Путин е заявил "Русия, както Съединените щати, е била обект на терористични атаки. И аз напълно разбирам болката от загубата, но този паметник ще свидетелства за нашето единство пред тероризма". Паметникът е открит на 11 септември 2006 г.
Въпреки медийното зътъмнение и възпрепятстването на достъпа, паметникът се издига величествено и продължава да бъде достоен акт от страна на Русия!

Станете почитател на Класа