Медведев: посочва четири причини рублата да се обезценява

"Сегашната ситуация на рублата е обективна, но в средносрочен план ще има връщане към нормалната й цена", каза мнение руският премиер Дмитрий Медведев, докато руската валута гони своите исторически дъна. Според Медведев, има четири основни фактора, които определят тази девалвация.

Петролът."Без съмнение, отслабването на рублата е свързана с падането на цените на петрола. Ние сме на най-ниската точка на цените на петрола през последните шест години", посочи той Медведев. WTI петролът спадна под $ 40 (до $ 39.86 за барел), за първи път след 2009 г.
Юанът. Нестабилността на капиталовия пазар и положението на китайската валута също влияние, подчерта Медведев. В контекста на отслабващ износ и забавяне на икономическия растеж, Китай проведе най-значителното обезценяване на юана от две десетилетия насам, а последствията за валутите по света са били опустошителни, изчислява Financial Times.
Тенге(казахстанската валута). "Казахстан е взел решението за суспендиране валутния коридор и за свободна котировка на валутата си, което отслаби позициите на тенге. Ние сме съседни икономики и неизбежно всички тези процеси ни засягат", посочи Медведев.

Като четвърти фактор в девалвацията на рублата, премиерът посочи антируските западни санкции.
"Сегашната ситуация на търговия на рублата е обективна Не е възможно да й се повлияе с индивидуални действия, опитите са безсмислени. Но аз съм сигурен, че в средносрочен план ситуацията ще се успокои и рублата отново ще се върне към нормални средни индикатори "заключи Медведев.

Станете почитател на Класа