Партията на Меркел предлага десет стъпки за създаване на обща европейска армия

Християндемократическият съюз на Германия, партията на Ангела Меркел, поиска по-големи усилия от страна на правителството за създаване на обща европейска армия. Няколко изпълнителни комитети са представили на федералното канцлерство писмо със заявление за това.

Армиите на европейските страни трябва да имат "партньорство силно, структурирано и координирано", което в крайна сметка да доведе до създаването на една силна европейска армия, казват авторите на инициативата. За постигане на тази крайна цел, предлагат на правителството план от десет точки, пише вестник "Ди Велт".

Идеята за европейска армия е била обсъждана в Европейския съюз по много поводи, припомня вестникът, който е видял документа. През март, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, отново повдигна въпроса, позовавайки се на разногласия с Русия относно положението в Украйна.

По-тясното сътрудничество на националните армии би постигнало "от финансова и политическа гледна точка значителни синергии и печалби за отбраната." Това обясни на "Ди Велт" евродепутатът и председател на комисията по външни работи, Елмар Брок, който е и член на Християндемократическия съюз.

От федералното правителство са дали висока оценка на плана, но заявили, че това може да бъде само една дългосрочна цел.

Станете почитател на Класа