Бивш министър на отбраната: "Израел бе готов да нападне Иран три пъти"

Бившият министър на отбраната на Израел Ехуд Барак, разкри в биографията си, че Израел е бил на път да бомбардира военни съоръжения в Иран през 2010 г., 2011 г. и 2012 г., мярка, която имала подкрепата на премиера Бенямин Нетаняху.

Ехуд Барак, който е и бивш министър-председател на Израел, заяви, че с Нетаняху са били на път да атакуват Иран три пъти и обясни защо този сценарий не се е сбъднал.

През 2010 г. израелският началник на Генералния щаб оправдава отмяната на плановете да атакуват Иран заради липсата на "оперативен капацитет от страна на Израел "; през 2011 г. атаката не се състояла, тъй като двама ключови министри се колебаели в последния момент.

През 2012 г., войната не избухва, защото това не бил точният момент - провеждало се съвместно военно учение на САЩ и Израел, а след това секретарят по отбраната на САЩ Леон Панета, посетил страната, обяснява The New York Times.

Една от причините, поради които Израел би започнал война срещу Иран би била дълбокото им недоверие към иранската ядрена програма.

Барак, като Нетаняху, не се доверява на Иран. "Иранците имат дълга история да мамят и предизвикват всички", каза той през 2012 година.

Барак също е скептичен, че санкциите срещу Иран са попречили на Техеран да получи ядрено оръжие, но не пожела да говори публично за евентуална атака от страна на Израел.

Станете почитател на Класа