Китай упражнява безпрецедентен контрол върху щатския долар

Решението на Китай да девалвира валутата си позволява на Китай да упражни дългосрочно "безпрецедентен контрол" над щатския долар, пише порталът Money Morning.
Сайтът разказва как девалвацията на юана показва, че икономиката на САЩ зависи от Китай. Така средният индустриален индекс Dow Jones падна с 1.2% в деня на обезценяване. The Nasdaq Composite падна с 1.3% (показателите на технологичния гигант Apple паднаха с повече от 5%). General Motors, междувременно, претърпя спад от над 3%. S & P 500 индекс, нарасна с повече от 12% след решението на Китай.
"Никоя друга страна не е имала толкова много влияние върху паричната политика на САЩ за дълго време. Федералният резерв на САЩ сега трябва да се преосмисли ролята на долара на валутните пазари, тъй като трябва да реши дали да повдигне лихвените проценти през тази година ", казва порталът.
Китай разтърси световната икономика с девалвиране на юана с почти 2% от стойността си през миналата седмица. Това представлява минималното ниво на китайската валута през последните четири години. Този ход от страна на Китай съживистраховете от евентуална валутна война, която ще дестабилизира световната икономика. Няколко експерти посочват, че целта на Пекин беше да поевтини китайския износ и да го направи по-конкурентоспособен.

Станете почитател на Класа