Суровият петрол падна под $ 40 за първи път от 2009 г.

West Texas Intermеdiate (WTI) падна до 39.86 - нещо, което не се е случвало от 2009 г. насам и добави осмият си седмичен спад за тази година, което представлява понижение с 23.59% от началото 2015 съобщава The Wall Street Journal..
Спадът в цената на суровия петрол е 2,1%, а петролът сорт брент показа спад от 2.5% в цената си през деня.
Тази низходяща тенденция произтича от свръхпредлагането на енергийния пазар, обслужван от производството на САЩ и 32-та милиона барела, произведени от членовете на ОПЕК. Освен това вдигането на икономическите санкции срещу Иран представлява връщане на международния пазар на играч "тежка категория", който може да предложи още три милиона барела.
В допълнение към цялостната ситуация, Министерството на енергетиката на САЩ обяви най-високите нива на петролните запаси от осем десетилетия, 456.21 милиона барела.
Международният пазар показва все още силно търсене; Въпреки това, свиването на производствения сектор на Китай и неотдавнашното девалвацията на юана повлияха на глобалните пазари, а не само на енергийните. Индексът Dow Jones и Nasdaq Composite показаха най-големите седмични загуба от септември 2011 година.
Тенденцията за спад ще продължи още, ако Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) засилва добива на нефт въпреки сегашното пренасищане на пазара на петрол в света.

Станете почитател на Класа