Макдоналдс е изправен на изслушване в бразилския Сенат

Бизнес моделът на веригата ресторанти Макдоналдс бе подложен на безпрецедентен глобален контрол в четвъртък по време на изслушване пред комисията по правата на човека на бразилския Сенат.

Според вестник "Гардиън", работници, синдикалисти и политици от всичките пет континента свидетелствали в Бразилия за ниските заплати и лошите условия на труд, които предлага гигантът за бързо хранене. Макдоналдс в момента се бори със съдебни дела в САЩ и Латинска Америка, както и с разследване от страна на Европейската комисия.

Изслушването в Бразилският Сенат бележи кулминацията на една седмица на протести, които започнаха миналия петък, когато Общият съюз на работниците от Бразилия подаде жалба в прокуратурата с искане за публично разследване на твърденията за укриване на данъци, нелоялна конкуренция и нарушение на закона за франчайза от Макдоналдс.

В понеделник, работници в Макдоналдс проведоха разговори с трима министри от бразилското правителство относно трудовите практики в заведения за бързо хранене. На следващия ден, протестиращите успяха да блокират част от Paulista Avenue, главната артерия на центъра на Сао Пауло, в опит да се обърне внимание на бизнес практиките на компанията.

Експерти твърдят, че ако Макдоналдс бъде признат за виновен по всички нарушения, глобите и наказания на компанията може да достигнат до над $ 342 милиона, а само санкциите по конкурентността могат да представляват до 20% от брутната му печалба.

Станете почитател на Класа