Руската централна банка обяснява защо цените на петрола падат

Руската централна банка смята, че сегашният спад в цените на петрола не е тенденция, както се случи миналата година, а отговаря на "колебания около ново равновесие."
През 2014 г. ситуацията на световния петролен пазар се промени радикално. Имаше преход от баланс на петролния пазар с цени около $ 100 за барел до по-ниски с 40-50% цени.
"Пазарът е още не е напълно адаптиран към основните параметри на ново равновесие, така че има значителни колебания в цената на петрола около новото равновесие. За разлика от миналата година, тази година има вариации, а не тенденция ", каза Централната банка, цитирана от РИА Новости.
В някои страни с пазарна зависимост от "черното злато", включително Русия, този процес може да доведе до значителни колебания в националната валута. Но "плаващият валутен курс забавя въздействието на колебанията в цените на петрола върху конкурентоспособността на икономиката и помага за стабилизиране на платежния баланс, за поддържане месечната и седмична инфлация на доста ниско ниво и за избягване фалит и безработица."

Станете почитател на Класа