Мачизмът в Латинска Америка: надвива ли сексизма в Близкия изток?

Съществува глобален стереотип за репресивното положение на жените, живеещи в Близкия изток, но в Латинска Америка има още по-сериозен проблем от гледна точка на ежедневния вербален и психически тормоз в социалните дейности.
Анализът на Кейти Уотсън, кореспондент на Би Би Си в Мексико и Централна Америка,прави сравнение на сексизма, който съществува в Латинска Америка, в сравнение с този в Близкия изток.
Сексизмът и половото насилие съществуват на планетата и не са уникални проблем за даден регион или страна, но е ясно, че има общества изостаналост в равенство между половете в Близкия изток. Реалността е, че Латинска Америка е дори с по-сериозни проблеми в това отношение.
В Близкия изток на жените е забранено карането на кола и и факт, че жените не могат да напуснат страната си без разрешение от мъжа, отговарящ за тях. Въпреки това, най-сериозният аспект е "гениталното осакатяване", което се практикува в ислямските страни в Близкия изток и особено в Африка.
Но страните от Централна Америка, като Ел Салвадор и Хондурас, имат много високи цифри на убийство на жени, надвишаващи тези в Близкия изток, като дори Бразилия и Мексико имат сериозни проблеми в тази област, според Би Би Си.
Според данни на ООН, има 120,000 случаи на изнасилване всяка година в Мексико, а в Сао Пауло, Бразилия, по една жена става жертва на сексуално насилие на всеки 15 секунди.
В допълнение към това в страните от Латинска Америка са ежедневни случаи, в които жените са обиждани и сексуално тормозени на обществени места. Трите най-опасни за жените системи за обществен транспорт са в Богота, Мексико сити и Лима.
Това сравнение показва, че е по-трудно да се справят със сексизма в ежедневието си жените, които живеят в Латинска Америка, отколкото живеещите в Близкия изток.

Станете почитател на Класа