Мироопазващите сили на ООН изнасилват едно момиче на 12 години в Централноафриканската република

Amnesty International публикува доклад за участието на войски на ООН, натоварени с поддържането на мира в Централноафриканската република, в изнасилването на 12-годишно момиче, по-рано този месец в столицата Банги.
Според доклада, малолетната е била скрита в банята, докато миротворците извършват инспекция на дома й на 2 август. Тогава един човек, който се твърди, че е носел синя каска и жилетка на миротворците на ООН я измъкнал и я изнасилил зад камион.
"Когато изпищях, той ме удари силно и закри устата ми с ръка," каза момичето. Фондът на ООН за децата, каза в неделя, че се срещнал с момичето, съобщава Press TV.
На 10-ти април 2014 на Съвета за сигурност на ООН разрешава разполагането Стабилизираща мисия в Централноафриканската република, която да поддържа сигурността в тази област измъчвана от етническо напрежение, с основен приоритет защитата на цивилното население. Мисията се състои от 11 000 войници от различни страни.
От самото си основаване, мисията е участвала в 57 случаи на неправомерни действия, включително 11 отнасящи се за сексуална експлоатация и насилие.

Станете почитател на Класа