НАТО прави най-големите маневри на въздушнопреносими войски.

Северноатлантическият договор (НАТО) стартира съвместни учения на въздушнопреносими войски, най-големите след Студената война, както беше съобщено от командването на армията на САЩ в Европа във вторник.
Според изявлението, в маневрите Swift Response 15 ще участват повече от 4800 войници от 11 страни: България, Франция, Германия, Гърция, Испания, Италия, Холандия, Полша, Португалия, САЩ и Франция. Маневрите са започнали миналата събота и ще продължат до 13 септември.
Според командването на американската армия в Европа, маневрите са насочени към подобряване на оперативната съвместимост на силите на НАТО, "които са във висока степен на готовност". В допълнение, упражненията са предназначени да "демонстрират възможностите на НАТО за разполагане и бързи действия за по-силна и сигурна на Европа", заяви американската страна.
Кулминацията на упражненията ще бъде на 26 август, с кацането на парашутисти в полигоните Хохенфелс, Германия и Ново село в България. Предполага се, че на всяко от тях ще дебаркират повече от 1000 войници и военна техника.

Станете почитател на Класа