САЩ имат нов план за унищожаване на военни кораби на Иран

"Флотът изглежда има по-евтин нов план за противодействие на бързите кораби на иранския флот", казва Закари Кек, журналист от американското списание The National Interest . Стратегията на САЩ включва използването на лазери и нови видове ракети.
САЩ се опитват да изработят ефективна стратегия за справяне с тактиката на Иран. Голяма част от проблема е, че използването на ракетите Томахоук или Харпун е неикономично защото цената им от милиони долари, е доста над стойността на иранските моторници, които трябва да потопят, се подчертава в статията в The National Interest .
Едно от възможните решения на американския флот, за което се тръби през последните години, е използването на лазери или оръжия с кинетична енергия. Не е случайно, че първият кораб на САЩ , оборудван с лазерни оръжия, USS Ponce, беше разположен в Близкия изток, казва журналистът.
Лазерите, за разлика от други средства, са изключително евтини. Нещо повече, те са практически неизчерпаеми, докато броят конвенционални ракети, които даден кораб може да вземе на борда е ограничен.
Друго възможно решение е новото поколение ракети. В средата на юни се състояха първите тестове на AGM-114L Longbow Hellfire, подобрени ракети земя-земя, с обсег 8 км. Предвижда се модули, базирани на тях, да бъдат инсталирани на крайбрежни кораби на САЩ от 2017.
Ключовата характеристика на Longbow Hellfire е, че те са самостоятелни: когато радарите открият заплаха, ракетите могат да се изстрелят без контрол. Това позволява едновременното действие на няколко ракети. САЩ не крият, че предполагаемият им противник е Ислямската република.

Станете почитател на Класа