В кои страни има повече жени, отколкото мъже?

В световен мащаб на всеки 100 жени има 101.8 мъже, според ООН. Въпреки това, страна по страна, съществуват големи различия по отношение на броя на мъжете и жените, както е отразено в карта, изготвен от Центъра за изследване във Вашингтон.

Страните от бившия Съветски съюз, включително Русия, Латвия, Украйна и други, имат население с повече жени в сравнение с мъжете, както е отразено в тази карта на Изследователския център Пю. Според проучването, в Русия в момента има 86,8 мъже на всеки 100 жени. Начело в списъка е Мартиника, където има 84.5 мъже на 100 жени.

В страните от бившия СССР има повече жени сред възрастните хора. В тези райони преобладават жените още от Втората световна война, когато много съветски мъже са загинали в сраженията, се казва в изследването. Така например, през 1950 г. е имало само 76.6 мъже за всеки 100 жени на територията на съвременна Русия.

В същото време, начело на страните с преобладаване на мъжете са Обединените арабски емирства, където има 274 мъже на 100 жени. Сред страните, в този списък са и народите от Северна Африка, Индия и Китай.

Станете почитател на Класа