Китай разтърсва пазарите с историческо обезценяване на юана

В контекста на отслабващ износ и забавяне на икономическия растеж, Китай извърши най-голямата девалвацията на юана от две десетилетия насам, решение, което е забележимо на международните пазари.
Пекин намали своя дневен референтен лихвен процент с 1,9%, а Китайската централна банка обяви, че решението е взето с цел да се направи обменния курс по-пазарно ориентиран, съобщава AP.
През последните месеци юанът се засили, повлиян от ръста на долара. В резултат износа на Китай стана по-скъп и риска от потенциално опасни загуби на работни места в сектори, които наемат десетки хиляди хора, се превърна в реалност.
Падането на юана разтърси световните пазари, така че валутите на Южна Корея, Австралия и Сингапур получиха спад от най-малко един процент, а се очаква, че други страни ще търсят по-слаби валутни курсове за поддържане конкурентоспособността на износа си, съобщава Bloomberg.
Акциите на китайските авиолинии спаднаха на фона на опасенията, че цената на дълга в долара ще се покачва. В същото време, потребителските стоки са спаднали.
Тази промяна представя дилема пред американските политици. По-слабият юан ще направи по-конкурентноспособен китайския износ и може да доведе до оплаквания от американските производители. От друга страна, китайската централна банка обяви, че възнамерява да направи своята система на обменния курс по-пазарна, стъпка за която Вашингтон отдавна натиска Пекин.

Станете почитател на Класа