САЩ признаха поражението в Близкия изток

Последните стъпки във външната политика на Барак Обама - острите критики към Израел, "флирт" с Иран и преговори с Ислямска държава предполагат, че Съединените щати са допуснали поражение в борбата срещу ислямския тероризъм и вече мислят за това как да се смекчат последиците, казва политологът и журналист Антон Крилов.
Повечето време, от края на политиката на изолационизма, обяснява той, САЩ се намесваха в делата на други страни, само ако имаше 100% гаранция за лесна победа. Въпреки това, "веднага след като цената на победата се увеличи, американците си тръгваха или отказваха да атакуват". Като примери, колумнистът посочва десанта в Нормандия, когато поражението на Хитлер от ръцете на Съветския съюз беше неизбежно, или случаите с Куба, Северна Корея и Иран, страните, върху които САЩ оказват натиск, но се страхуват да атакуват.
Терористичната група ислямска държава, с която САЩ преговаряше и може би все още го прави, в допълнение към извършването на редовни убийства на европейски заложници, убива хиляди местни жители в Сирия и Ирак и извършва геноцид на язиди. Въпреки това, САЩ не предприемат никакви реални действия.
"След като родиха чудовище, американците се надяват да убедят ислямските страни да се справят, защото те самите са много уплашени. Оттеглянето на САЩ от Близкия изток, разбира се ще предизвика серия смъртни случаи. Но ако останат - ще има много повече", заключава той.

Станете почитател на Класа