Германските деца в ерата на Фейсбук и сие

Играят шах и "Не се сърди, човече", пият мляко, четат книги и не прекаляват с интернет - нова студия показва, че нагласите на децата в Германия си остават предимно старомодни. Заслуга за това имат родителите им.

 

През юли вестник „Ню Йорк Таймс" публикува статия, с която предизвика нов дебат в САЩ за последиците от прекаленото потребление на дигитални медии, наричано от някои Screen Addiction (пристрастяване към монитора). "Децата и тийнейджърите седят часове наред пред компютрите и забравят да се хранят, да спят и даже да се къпят. Реалният свят им изглежда фалшив", пише авторката на публикацията Джейн Броуди. В Китай дори имало специални клиники за откъсване на пристрастените от монитора. Детски лекари предупреждават колко опасни са последици за здравето на подрастващите от подобно пристрастяване.

Четенето остава на почит

Каква е ситуацията в Германия? Изглежда, че там всичко е все още наред. От 20 години насам издателство Egmont Ehapa Media проучва с какво обичат да играят децата у дома. Издателството наскоро публикува резултатите си. "Страхът, че във времето на дигиталната революция, дигиталните играчки ще изместят класическите, бе пресилен", каза ръководителят на проучването Ралф Бауер при представянето на студията в Берлин.

Германските деца играят предимно с плюшени играчки, конструктори и игри на карти. 80 процента от децата на възраст между 6 и 13 години, участвали в проучването, притежават класическите детски играчки и редовно играят с тях. И броят им ще нараства, смятат авторите на изследването. "Децата искат да се докосват до нещо, искат да творят и да постигнат нещо, което да покажат на другите", казва Ралф Бауер.

В представителното изследване на издателството са били проверени нагласите на близо шест милиона немскоговорящи деца, като основен акцент е поставен върху читателското им поведение.

"Книгите са на мода", твърди директорът на издателството Клаус-Торстен Фирниг. Четено на книги е любимо занимание за 73 процента от момичетата и за 65 процента от момчетата. При това германските деца четат печатни книги. Само 12% от анкетираните ползват електронни книги. Децата в Германия обичат да четат детски списания, вкл. научнопопулярни издания като GEОlino.

Ролята на родителите
Как така дигиталният свят още не успява да завладее изцяло детските стаи? Авторите на изследването дават няколко възможни обяснения. Една трета от децата между 6 и 9 години изобщо нямат достъп до компютър. Собствен таблет имат само 7 процента от децата на възраст до 13 години. "Родителите също играят голяма роля за защитата на децата от прекомерно ползване на интернет", казва Клаус-Торстен Фирниг.

Бдителните родители създават т.нар. защитни зони. Това означава, че децата имат достъп само до определени сайтове, имат определен лимит за онлайн, или пък ползват интернет само в присъствието на родителите си.От друга страна, 31 процента от анкетираните деца на възраст между 6 и 9 години и 80 на сто от подрастващите между 10 и 13 години притежават мобилен телефон. Студията обаче не е проучила колко време прекарват тийнейджърите пред дисплея на мобилните телефони.

Разумни нагласи

Като цяло германските деца подхождат доста разумно към огромното медийно разнообразие. „Разумното поведение" преобладава и в други сфери от ежедневието, сочат резултатите от проучването. През последните години пиенето на минерална вода и прясно мляко става все по-модерно сред децата, а консумацията на лимонади и силно подсладени сокове намалява. 78% от германските деца пият ежедневно или няколко пъти седмично прясно мляко.

Освен това децата в Германия по традиция са приучени към спестовност. 60 процента от тях си спестяват от парите, които получават от родители и роднини за рождените си дни и по случай различни празници. Средният размер на месечните джобни пари, които получава едно германско дете, възлиза на 27 евро. А когато харчат пари, германските деца обичат да си купуват най-вече бонбони и сладкиши. Отделят обаче и за книги.
DW

Станете почитател на Класа