Федералният резерв на САЩ може да удуши долара

Поскъпването на американската валута е основното събитие в областта на финансовите пазари от миналото лято. Но политиката на Фед по-специално с увеличаване на лихвения процент, можете да нанесе силен удар на долара. В този период доларът е показал силна инерция спрямо другите основни валути, което води до драматично изтичане на капитали, предимно от развиващите се страни.
Тази ситуация благоприятства вносители от САЩ, задушавайки експортния сектор чрез увеличаване на цената на американските стоки в други страни. В резултат на това търговският дефицит се е върнал в пиковите си нива от последните години.
В допълнение, поскъпването на долара е сериозен проблем за американската транснационални компании, които имат огромен бизнес в чужбина. Външнотърговският дефицит на САЩ нараства със 7,1%, до 43 800 милиона през юни, според данни на Министерството на търговията.
Според скорошно изследване на Credit Suisse, 70% от инвеститорите смятат, че доларът ще продължи да расте през следващите 12 месеца.
Въпреки това, историческите статистики сочат, че след покачването на лихвения процент е възможно да подценяваме долара. През последните цикли на затягане на паричната политика, доларът отслабва с около 10% над три месеца, се казва в изследването.

Станете почитател на Класа