Кери"Войната във Виетнам е дълбок провал на дипломатическата визия"

Войната във Виетнам, един от най-кървавите конфликти в които е участвал Вашингтон, е била причинена от "дълбок провал на дипломатическа и политическа визия", заяви държавният секретар Джон Кери, отбелязвайки 20-та годишнина от установяването на дипломатически отношения между двете страни.
Политикът, който е и ветеран от войната във Виетнам, смята, че честването на 20 години нормализирани отношения е доказателство, че ние няма да повторим грешките, които направихме в миналото." Кери потвърди ангажимента на Вашингтон да помогне на страната да се защити и да патрулира в нейните териториални води.
Въздушната кампания на САЩ по време на Виетнамската война, която приключи през 1975 г. с победата на комунистическия Север над Юга и изгонването на американските сили от страната, е най-голямата във военна история.
Едно от най-срамните наследства на американските акции Виетнам е използването на Agent Orange като химическо оръжие между 1961 г. и 1971 г. В резултат на това над 400 000 души са били убити или осакатени, 500 000 деца са родени с дефекти и до един милион души са с увреждания или претърпели сериозни проблеми.
Някои експерти смятат, че уроците на войната във Виетнам не са научени от САЩ и не попречиха на Вашингтон да започнаха военни операции в Афганистан и Ирак и да се намесва в Близкия изток.

Станете почитател на Класа