"Дерусификацията на Мистрал ще струва скъпо на Франция

Преоборудването на хеликоптероносачите Mistral, които Франция е построила за Русия, но е отказала да изпълнява обещанията си, може да бъде твърде скъпо, твърдят френски експерти.
"В края на краищата тази история може да струва между 1000 и 2000 милиона евро", каза Филип Миго оръжеен експерт в аналитичен център, цитиран от портала Les Echos.
Средната стойност от 1200 милиона, обявена от министъра на отбраната е само "компенсации на Русия за отмяната на споразумението" и не включва разходите за преоборудване.
В сряда френското правителство обяви, че е напълно връща на Русия, платената като аванс за закупуване на кораби Мистрал сума, след постигането на споразумение за прекратяване на договора с Русия.
Елисейския дворец заяви, че след като оборудването бъде върнато (когато руски експерти демонтират комуникационното оборудване, радари и т.н.), Франция ще придобие правото на собственост да се разпорежда с двата плавателни съда.
Договорът между Русия и Франция за доставка на два плавателни съда Mistral клас амфибия, оценени на 1 200 милиона евро, беше подписан през 2011 година.

Станете почитател на Класа