Пхенян се връща в часовия пояс на империята Корея

Правителството на Северна Корея върна с час и 30 минути цялата страна, за да се върне в зоната време, първоначално използвана от корейската империя, до японската окупация на полуострова.
Новата часова зона, която ще се нарича "време Пхенян" ще влезе в сила на 15 август, съобщава Ройтерс като цитира севернокорейската държавна информационна агенция KCNA.
"Японските империалисти извършиха непростими престъпления и лишиха Корея от нейното стандартно време, докато безмилостно тъпкаха нашата земя и култура ", казва KCNA във връзка с анексията на Корея, извършена от Япония през 1910 година.
По този начин, комунистическата държава връща часовата зона на 127 градуса 30 минути източна дължина, съответстваща на официално приетата през 1908 г
Смяна на часовата зона в повечето страни обикновено е необходима мярка за намаляване на разходите за електроенергия и комунални услуги, или, в случай на големи държави, за уеднаквяване. Въпреки това, за правителството на Северна Корея тази мярка е опит да се "излекува раните " нанесени от Токио през колониалната епоха.

Станете почитател на Класа