The National Interest: "Нарастващата мощ на Русия и Китай създава проблеми за САЩ"

Създаването на силен военен съюз между Русия и Китай ще спре нарастващото влияние на САЩ в Източна Азия, смята политологът Питър Харис.
"Въпреки че комбинирани флотите на Китай и Русия не са равни на американския флот, на теория една концентрация на военноморски сили в Японско море, Източнокитайско море или дори в Тайванския пролив би могло да бъде достатъчно, за да сдържа силите на Вашингтон, ако настъпи сериозна дипломатическа криза или военен спор", каза Харис в статия, публикувана в The National Interest". Според автора, всяко военно сближаване между Китай и Русия ще бъде лоша новина за САЩ
"Докато Русия и Китай вече са се съгласили да проведат съвместни военноморски учения, стратегическото планиране във Вашингтон отново анализира състоянието и траекторията на отношенията на САЩ с най-големите световни сили", казва професорът. "Може ли да се запази силата на САЩ в многополюсна международна система?", пита той.
Политологът също посочва, че " Китай и Русия, са в много по-добра позиция, за да се противопоставят на влияниета на САЩ в Източна Азия, когато те действат по координиран начин."

Станете почитател на Класа