Кой, ако не Меркел?

Германците имат толкова голямо доверие на Меркел, че ако изборите бяха сега, то те отново биха я избрали за канцлерка. Дали обаче тя ще се кандидатира? Да, ако вярваме на публикация в "Шпигел". Самата Меркел мълчи.

 

Списание "Шпигел" сензационно оповести, че канцлерката Ангела Меркел ще се кандидатира за четвърти мандат на изборите през 2017. Засега обаче не е ясно дали твърдението отговаря на истината или не. Има обаче един солиден факт от последния уикенд: според допитвания, ако в момента се проведат избори за Бундестаг, християндемократите на Меркел ще спечелят цели 43 процента – толкова, колкото всички останали партии, които имат шанс да влязат в парламента, взети заедно. Тоест ХДС би могъл да състави самостоятелно правителство.

Меркел сега е на 61 години, на редовните избори след година и половина все още няма да е прекалено възрастна, за да стане отново канцлерка. Така погледнато тя просто няма друг избор: трябва да се кандидатира. Разбира се, ако се чувства уморена или просто не иска повече, Меркел би могла като "локомотив" да изтегли партията си до изборна победа и после да пусне в кабината друг "машинист", но това няма да е честно. Обикновено избирателите наказват такива хитрини. Възможно е и друго: Меркел отсега да каже, че няма да се кандидатира през 2017. Стори ли го обаче, тя начаса ще се превърне в политически труп. И много ще навреди на партията си.
"Меркел е работлива и почтена"

Пред вестник "Билд" министър Алтмайер, шеф на кабинета на Меркел, каза, че твърденията за нейна кандидатура през 2017 били спекулации. Самата Меркел е на почивка и не реагира. В статия на"Шпигел" обаче се твърди, че тя вече обмисля с няколко най-близки помощници как да спечели мнозинство и да стане отново канцлерка. Звучи правдоподобно, още повече, че германците все повече предпочитат да избират личности, на които вярват, а не толкова партии платформи, понеже големите партии доста се сближиха в центъра на политическото пространство. А на Меркел ѝ имат голямо доверие, включително и заради поведението ѝ по време на гръцката криза. Голяма част от германските избиратели смятат, че Меркел е работлива, почтена, не е суетна, справя се със задачите си и добре ръководи страната.

Известен факт е, че Германия вече от няколко години върви много добре икономически, безработицата е ниска, данъчните постъпления са високи, а ролята на Берлин в европейската и в световната политика непрекъснато нараства. Ето защо хората сигурно пак биха избрали Меркел. Осъзнават го дори социалдемократите – основен политически конкурент на християндемократите, а в момента техен партньор в широката коалиция. Според допитванията, те изостават на цели 20 пункта – дотам, че един техен водещ политик дори предложи отсега да се откажат от своя кандидатура за канцлер на изборите през 2017.

Ще има ли Меркел 4.0?
В ХДС, партията на Меркел, все още не се вижда политик от по-младите поколения, който би могъл да излезе на сцената след година и половина. Двама министри в сегашния кабинет – Лотар Де Мезиер и Урсула фон дер Лайен – биха могли евентуално да наследят канцлерката, но съвсем закономерно засега си мълчат. Часът на истината вероятно ще настъпи тази есен или най-късно в началото на идната година, смятат познавачи на политическата сцена в Берлин.

DW

Станете почитател на Класа