Guardian: В ООН ще има невиждана „битка на титаните” на 28 септември

Откриването на юбилейната 70-та сесия на Генералната Асамблея на ООН на 28 септември ще се превърне в истинска „битка на титаните", в невиждан за последното десетилетие мащаб, пише The Guardian. Тя ще заседава до октомври.Съставът на участниците и графикът на техните изказвания са такива, че в един ден, в течение само на няколко часа с обръщение към Генералната Асамблея ще излязат Барак Обама, Франсоа Оланд, Владимир Путин, Си Дзинпин и Хасан Роухани, съобщава изданието.

Лидерите на Иран, Китай, Русия, САЩ и Франция „ще изложат своето виждане по геополитическия ландшафт в началото на твърде неопределена епоха", пояснява The Guardian и предполага, че това ще осигури на Генералната асамблея „фойерверки от реторика".

Както отбелязва The Guardian, ако участието на Владимир Путин бъде потвърдено, той ще пристигне на Генералната асамблея за първи път от десет години. Очаква се да бъде посрещнат с порицание от страна на много членове на ООН заради присъединяването на Крим към Русия и заради събитията в Донбас.

Освен това тази сесия ще е „дебютна" за Си Цзинпин и ще ознаменува първата съвместна публична поява на Барак Обама и Хасан Роухани след сключване на споразумението по иранската ядрена програма.

Няма да му е лесно и Барак Обама, защото ще се появи пред двамата си основни геополитически противници: ако признае заслугите на Москва по споразумението за иранската ядрена програма, то американските „ястреби" ще го атакуват, че се е „размекнал" по отношение на Китай и Русия. Ако държи твърда линия по Украйна и Южнокитайското море, Путин и Цзинпин могат от трибуната да го обвинят в инспириране на противоречия.

Според The Guardian, Държавният департамент на САЩ ще се опита да координира подготовката на Генералната асамблея с Москва и Пекин, а ЦРУ ще се постарае да придобие първите редакции на текстовете на лидерите на Русия и Китай./БЛИЦ

Станете почитател на Класа