Съюзник на САЩ отказва да служи в Ирак

САЩ рискува да загуби подкрепата на един от европейските си съюзници в борбата срещу терористите от ислямската държава в Ирак. Това е Дания, чиито войски отказват по-нататъшно участие във военната кампания.
Военни съюзи и няколко военни висши командири поискаха премиерът Ларс Расмусен "да даде почивка" на войниците, участващи в борбата срещу ИД, тоест, да не удължи след октомври мисията в Ирак, съобщава Wirtschafts Nachrichten. Синдикатите посочват, че войниците "са изчерпани" и "нямат възможност да видят семействата си" от дълго време. "Нашите колеги са уморени от войната и най-горещите военни учения в чужбина. Дайте им почивка ", пишат в писмо до датските власти.
"Мисля, че ситуацията е свързана не само с политическа умора, но и с пълна дезорганизация. В Ирак сега се развиват политически вълнения . В тази война всички се борят срещу всички. Кризата, разбира се, е нараснала. В датските редиците на миротворци има трудности. Но сега, положението се е влошило значително ", заяви експерт по скандинавските страни, цитиран от РИА Новости.
През октомври изтича мандатът на Копенхаген за участие във военни действия в Ирак, които се координират от Съединените щати.

Станете почитател на Класа