Япония тества най-мощния лазер в света, способен да "взриви планетата"

Японски учени са изпробвали за първи път в историята лазер с мощност от два петавата. Изстрелът е продължил само милиардна от секундата, така че е напълно безопасен. Въпреки това, този тест не престава да тревожи някои експерти, които се страхуват, че в бъдеще, вместо да се използва за научни цели, може да бъде използван за разработване на разрушителни оръжия.
Изследователи от университета в Осака, Япония, са пробвали най-мощния лазер в света, съобщава вестник The Asahi Shimbun. Това е устройството LFEX с мощност от два квадрилиона вата и дълго над сто метра, а ударът му продължил само една трилионна от секундата.
За сравнение, през 2013 г. лазер "само" с 50 000 w успя да свали безпилотен самолет от два километра, така че два петавата е страхотна мощност , казва "Popular Science".
Нараства загрижеността, че тези устройства могат да бъдат използвани за създаване на опустошително лазерно оръжие. Изследователят от университета в Илинойс, САЩ Хулио Соарес, в отговор на въпроса за каква цел мощност петаватове може да се използва, каза: "Е, да взриви планетата."

Станете почитател на Класа