Каква е най-голямата грешка на САЩ от началото на войната в Ирак?

С подпомагане бомбардировките на Турските ВВС на кюрдските позиции, САЩ направиха най-голямата си грешка в Близкия изток след инвазията в Ирак през 2003 г. Според "The Independent", с това решение Вашингтон ще загуби своя най-ефективен съюзник в борбата срещу ислямска държава.
Според иракски медии, в събота турските изтребители са открили огън срещу бази на Кюрдската работническа партия (ПКК,) различни техни укрития и складове в Северен Ирак.
Камран Карадаги, кюрдски коментатор и бивш началник на кабинета на президента Джалал Талабани е казал, че Вашингтон се е съгласил турски самолети да започнат атаки срещу кюрдите в Ирак, в замяна на разрешение на Анкара да използват военновъздушната база Инджирлик за действия срещу джихадистите. "Американците не са много умни в тези сметки, може би, защото те вярват, че имайки Турция не са им необходими кюрдите", каза експертът.
Вестникът отбелязва, че досега най-ефективен съюзник на САЩ срещу ислямската държава в Сирия е била партия Демократичен съюз (PYD), сирийския клон на ПКК, който успя да сложи край на обсадата на града Eл Кобани и постигна серия от победи срещу джихадистка група.
Въпреки съюзяването с кюрдите в Сирия, Вашингтон осъжда организацията-майка, ПКК като "терорист". Така, говорителят на Белия дом, Бен Роудс заяви тази седмица, че "Турция има право да предприеме действия във връзка с терористични цели."
Политолозите, междувременно, предупреждават, че ислямската държава може да се възползва от възобновяване на конфликта между кюрдското малцинство и правителството на Турция, като бойците на PYD в Сирия сега се върнат към борба срещу турската армия.

Станете почитател на Класа