"Руската икономика се възстановява, въпреки ударите от САЩ"

Според китайския вестник "Пийпълс Дейли", Русия е един от най-големите играчи на международната сцена и никакъв разрив със Запада не може да промени това обстоятелство. Страната е успяла наскоро да стабилизира финансовото си положение, въпреки опитите на Запада да отслаби позициите й, се казва в статията.
В сравнение с негативните прогнози за края на миналата година, инерцията на възстановяването на руската икономика е повече от очевидна, съобщава китайският вестник .
Наскоро Световната банка и други международни институции са ревизирали прогнозите си и предвиждат, че през 2016 г. и 2017 г. руската икономика ще достигне положителен растеж от 0,6% и 2,7% съответно. Изявленията на руското правителство са още по-оптимистични, очаквайки подновяване на растежа още през тази година.
През 2014 г. руският растеж на БВП е 0.6%. Миналата година, когато рублата се срина с почти 50%, международната общност постави под въпрос бъдещата стабилност на руската икономика. Въпреки това, през второто тримесечие на тази година има ясни признаци за положителни тенденции, като например намаляване на спада на БВП и спиране месечния ръст на инфлацията. Финансовото положение в Русия е стабилно въпреки обезценяването на рублата, която продължава да бъде конвертируема валута.
Икономическият растеж в Русия се обяснява с различни причини. Първо, защото цените на петрола са се повишили. Второ, руското правителство разработи антикризисен план, който предвижда подкрепа на банковата система на страната и предприемачите, активно насърчаване на износа и оптимизиране на бюджетните разходи. Въпреки напрежението между Запада и Москва, Русия не се чувства изоставена, както стана ясно от най-големите международни събития, на които страната е домакин тази година, като срещата на върха на страните от групата БРИКС и ШОС.

Станете почитател на Класа